Olej słonecznikowy – zastosowanie i właściwości

źródło: http://www.tvr24.pl/poradnik-Pomysl_na_biznes_sloneczniki_ozdobne-686.html
      Olej słonecznikowy ma wiele zastosowań. W nasionach słonecznika znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. kwas linolowy i oleinowy), białko, fitosterole, błonnik, argininę, witaminy A, B, E, PP i z grupy B oraz potas, cynk, żelazo, fosfor i wapń. W kuchni używamy go do smażenia, pieczenia, dodajemy go do różnych sałatek. Ma wiele właściwości, m.in. obniża on poziom cholesterolu, wspiera przemianę materii, odgrywa dużą rolę w zapobieganiu powstawania kamieni żółciowych, wpływa na dobre krążenie krwi , czynności serca, poprawia funkcjonowanie mózgu, oraz przeciwdziała bólowi głowy, kobiecym schorzeniom, chorobom jelit i zapaleniu zatok obocznych nosa.
http://www.kosmetykiani.pl/2015/10/olej-sonecznikowy-zastosowanie-i.html
źródło obrazka: http://joannakrol.cba.pl/
Olej słonecznikowy ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce:
– znajduje się w preparatach o działaniu nawilżającym, 
– zapobiega utracie wody,
– zawiera witaminę E, dzięki czemu ma właściwości ujędrniające,
– posiada właściwości ochronne (kwas linolowy zawarty w olejku słonecznikowym oddziałuje na komórki, dzięki czemu stają się one bardziej odporne na utratę wilgotności),
– opóźnia procesy starzenia i uelastycznia skórę (dlatego często można go znaleźć jako składnik kremów do pielęgnacji twarzy),
– odbudowuje ochronną warstwę lipidową skóry,
– ma właściwości regenerujące i wygładzające,
– działa przeciwzapalnie i normalizująco,
– ma zastosowanie w produktach do pielęgnacji włosów, szczególnie suchych lub przesuszonych.
  • Bardzo lubię oleje za ich uniwersalność. 🙂

    • No tak, to jest argument. Można ich użyć do ciała, włosów czy w połączeniu z innymi produktami. 🙂

  • olej słonecznikowy jest mi znany, jednak wykorzystuje go tylko w gastronomii

  • Słonecznikowego nie używam 😉

  • O – sporo właściwości ten olej słonecznikowy Aniu ma . Jakoś nigdy głębiej mu się nie przyglądałam – bo zawsze kojarzyłam go z jedzeniem – smażeniem a tu proszę – ile właściwości kosmetycznych posiada 🙂

    • Jest uniwersalny, ma zastosowanie w spożywce i w kosmetyce. Może skusisz się na przetestowanie jego właściwości kosmetycznych, dla odmiany? 🙂

  • Tyle pozytywnych wartości, a ja nie wiem dlaczego, ale unikam tego oleju. Pozdrawiam Cię serdecznie :*

    • A jakich olejków używasz? Również pozdrawiam! 🙂

  • Przyznam, że w kuchni wolę olej rzepakowy.
    Nad jego właściwościami kosmetycznymi wcześniej się nie zastanawiałam więc jestem wdzięczna za świetny temat:)

    • Cieszę się, że trafiłam z tematem. 🙂

  • Nie wiedziałam, że ten olej ma tak szerokie zastosowanie.

  • o proszę, nie widziałam, że olej słonecznikowy ma tak szerokie zastosowanie 🙂

  • Ostatnio właśnie nabyłam olej słonecznikowy 🙂 do kosmetyków jak znalazł 🙂 i moje włosy też się z nim polubiły 🙂

    • O właśnie! Dla włosów w sam raz. 🙂

  • Właśnie wcinamy nasiona słonecznika ale oleju nie używamy zbyt często 😛

    • Nasiona słonecznika też lubię. 😉

  • Moja cera go uwielbia 🙂

  • Jeden z moich ulubionych olei 🙂

  • Z tego wszystkiego wiedziałam tylko o witaminie E, ale jestem niedoinformowana.

    • Mam nadzieję, że wpis okazał się przydatny! 🙂

  • samo dobro 🙂

  • Bardzo ciekawy post , coś dla mojego taty on ma wiecznie podwyższony cholesterol;*

    • O widzisz! W takim razie poinformuj go. 🙂

  • bardzo popularny olej choć częściej używam rzepakowy

  • EM

    piękne zdjęcia! 🙂
    zapraszamy w wolnej chwili 🙂

  • Bardzo lubię olej slonecznikowy. Używam go przede wszystkim w kuchni 🙂

  • Bardzo ciekawe informacje 🙂